söndag 19 april 2009

kyckling i kokosmjölk

Igår hände inte mycket. Jag lagade mat och drack kaffe med fammo, sen kollade vi på Robinson och somnade i soffan.

Maten jag gjorde igår hittade jag och Daniel receptet på när vi skulle göra något annorlunda till hans 30-årsdag.

Kök: Malaysiskt
Typ: Huvudrätter
Tillagningstid totalt: 1 time 30 min
Arbetstid: 30 min
Ingredienser: 6
pers.
1 stk hel kyckling
2 lökar
4 klyftor vitlökar
2 tsk färsk ingefära
2 stilke citrongräs
4 färska chilipeppar
5 dl kokosmjölk
1 tsk curry
1 tsk korianderpulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk peppar
2 tsk grovsalt

Tillagning:
Stycka kycklingen och skär den i stora delar (t.ex. lår och bröst). Mixa lök, vitlök, ingefära, citrongräs och chili. Tillsätt 1/4 av kokosmjölken och mixa det till en slät puré, som läggs i en gryta. Mixerbehållaren sköljs ur med resten av koksmjölken för att få med allt i grytan.

Tillsätt curry, koriander, gurkmeja, peppar och salt. Koka upp det långsamt, rör om lite då och då. Lägg inte på locket. Tillsätt kycklingdelarna, koka upp det igen och låt det sjuda ordentligt tills kycklingen är mör. Ju längre koktid, desto godare sås, men se till så att kycklingen inte blir överkokt.

Jag använde mig av färdiga fileér för att underlätta arbetet lite, men det är helt tillåtet.

Jag såg faktiskt en färdig blandning av "lök, vitlök, ingefära, citrongräs och chili. Tillsätt 1/4 av kokosmjölken och mixa det till en slät puré"- mixen på Ica, och blev mycket stolt när jag insåg att den färdiga mixen innehöll inte mindre än 13 andra ingredienser i form av tillsatsämnen. Ska det vara hemlagat så ska det :-)
Jag blir mer och mer sån så jag tycker det är roligare att göra allt själv, från grunden. Man sparar varken tid eller pengar men det känns bättre, och det är ju känslan man vill åt.

Inga kommentarer: