

Helgen kom och gick, den var som vanligt för kort men egentligen när man riktigt tänker efter så är nog inte veckorna så betungande de heller för tillfället.
I helgen tillverkade vi (Jenny) mysiga lyktor, vi invigde Kerstin och Perras bastubelysning och startade glöggsäsongen. Vädret vi åkte dit i var storm, det blåste stora vågor på havet men som det rutinerade sjöfolk vi är så red vi ut stormen. Söndagen bjöd på ett fantastiskt höstväder.
Lördagen var en dag som lämpade sig bra för långkok. Den där Morberg vet hur man ska göra han. Recept kommer bara jag orkar hämta kokboken...
Nu ska jag tvinga med Jenny ut på en morgonpromenad, vädret är alldeles underbart. Idag ska jag skriva ett mail, det kommer att bli ett långt mail skrivet rakt från hjärtat. Jag hoppas att mottagaren kan läsa och förstår vad jag vill ha sagt.
Bouef Bourgignon på vårt eget vis med inspiration av Per Morberg
1 kg nötkött
150 g sidfläsk
100 g fina smålökar
200 g champinjoner i stora tärningar
4 st vitlöksklyftor
5 morötter
80 g mjöl
1 flaska fruktigt rödvin, helst Bourgogne
2 msk olja
salt
1 tsk nymalen peppar
1 st sockerbit
1 bukett persiljestjälkar
1 st lagerblad
1 kvist timjan
Gör så här
1. Låt fläsket smälta i en emaljerad gjutjärnsgryta. När det blivit ljusgult ska smålökarna och morötterna i. Låt dem steka i ungefär 15 minuter utan lock. Rör om då och då.
2. Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 10 minuter på medelstark värme.
3. Ta upp alla bitar med hålslev och lägg dem åt sidan. Lämna kvar stekfettet i grytan.
4. Värm oljan i en stekpanna och stek oxköttet tills det fått färg.
5. Lyft upp köttbitarna ur stekpannan och låt dem rinna av lite. Lägg dem i gjutjärnsgrytan.
6. Mosa vitlöken, blanda den med köttet och värm upp grytan långsamt på spisen. Strö över mjölet och tillsätt rödvinet och låt koka upp.
7. Salta lätt och tillsätt mald peppar, sockerbiten och kryddbuketten, rör om. Låt grytan sjuda långsamt på spisen i cirka 1 timme tills köttet är mört.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar