
Solskensbulle
- 24 portioner/st.
Fyllning:50 gram jäst 100 gram smör eller margarin 3 dl mjölk 0 tsk salt 1 dl socker eller vit sirap 2 tsk kardemumma 9 dl vetemjöl
Pensling:2 dl marsán- eller vaniljkräm
Graneing:1 st ägg 50 gram smält smör eller margarin 1 dl socker - GÖR SÅ HÄR
- 1. Smula jästen i en bunke. Smält matfett i en kastrull på svag värme. Tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Häll den jumma degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig.
- 2. Tillsätt salt, socker eller sirap och kardemumma. Mät mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen till ett litermått. Tillsätt drygt 2/3 av mjölet.
- 3. Arbeta degen i maskin ca 5 min eller med en träsked ca 8 min, tills degan blir blank, smidig och släpper kanterna. Jäs under bakduk i ca 30 min till dubbel storlek.
- 4. Arbeta ihop degen och ta sedan upp en på mjölat bakbord. tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta degen smidig.
- 5. Dela degen i två delar. Rulla ut en bit till en längd och dela den i 12 lika stora delar. Rulla bullarna till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 minuter.
- 6. Gör en grop i mitten av varje bulle och fyll med kräm. Låt bullarna jäsa ytterligare ca 10 min. Värm ugnen till 250 grader.
- 7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 5-10 min. Låt bullarna svalna på galler under duk. Efter gräddningen pensla bullarna med smält smör eller margarin och doppa i strösocker
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar