tisdag 7 oktober 2014

På allmän (Susanns) begäran



Jag hatar att bestämma mig för både maträtt och bakverk när jag ska bjuda på något. Det finns alltid för mycket att välja mellan. Maträtten tipsade Susann om och tårtan är en egen skapelse.  
Hösttårtan kallar jag den.

Recept på hösttårta


En vanlig tårtbotten, bakad på 4 ägg.

Fyllningar:

Lingonmousse
  • 2 gelatinblad
  • 4 dl lingonsylt
  •   2 äggvitor
  • 2 msk socker (till äggvitan)
  • 3 dl vispgrädde
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  2. Värm upp lingonsylten i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt gelatinbladen under omrörning. Låt svalna.
  3. Vispa äggvita och socker till ett fast skum. Vispa grädden. Blanda ner lingonblandningen i grädden och vänd sedan ner äggvitan försiktigt. Ställ i kylen 3-4 timmar före du lägger det i tårtan.
Vaniljgrädde 

  • två påsar vaniljsåspulver blandade med 4 dl mjölk
  • 2 dl vispad grädde  
+ 2 dl vispad grädde
Fyll tårtan med lingonmousse, sen vaniljgrädden och sen överst ett lager lingonmousse till. Spackla vispgrädde på sidorna och täck lingonmoussen med utkavlad sockermassa. Valfri sidogarnering. Smält choklad till trädgarneringen.

Inga kommentarer: