I går var det Runebergsdagen. Jag föreslog ett bak av Runebergstårtor men gänget påstod att de inte gillar tårtorna, så planerna lades på hyllan. Ända tills i dag, vi kollade på en i mitt tycke halvtråkig film, och jag hade svårt att hålla mig vaken. Så då ställde jag till med tårtbak i bästa Fredrika Tengström anda. Gänget ändrade åsikt och vi kalasade på ytterst goda Runebergstårtor.
Och receptet då...
12 st
180 g smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 ägg
1,5 dl lättgrädde
3,5 dl vetemjöl
3/4 dl ströbröd (jag använde hemlagat, av franskbröd)
3/4 dl digestive-kexsmulor
1,5 tsk bakpulver
Hallonsylt
Glasyr:
2 dl florsocker
Ca 2 msk vatten
Några droppar citronsaft
Vispa margarin och socker. Tillsätt ett ägg i taget samt grädden. Blande de torra ingredienserna sinsemellan och rör ner i smeten. Klicka smeten i muffinsformar. Tryck ytan jämn med fuktade fingrar och gör en grop i mitten. Lägg en klick hallonsylt i gropen. Grädda i 175 grader i 20 min. Låt svalna. Rör ihop glasyren, klicka eventuellt lite mera hallonsylt på tårtorna och dekorera med glasyren.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar