Folkhälsan i Replot är en aktiv och påhittig förening. I samband med uthämtningen av Nice run nummerlapparna blev jag påmind om infotillfället för geocaching, och nyfiken på det mesta som jag är så sa jag jag kommer nog.
Vad är geocaching då?
Så här säger Wikipedia om fenomenet
Geocaching är en modern och världsomspännande variant av skattjakt utomhus som härstammar från USA.Utövaren söker med hjälp av en GPS-mottagare efter skatter (så kallade cacher), vars koordinater är utlagda på internet. En digital karta i GPS-en är ofta en förutsättning för att sökandet ska bli framgångsrikt, men även enklare GPS-varianter kan användas. Det går även utmärkt att använda en smartphone.
En cache består av en behållare, som helst ska vara gömd på ett sådant sätt att en geocachare kan hitta den, medan en person som inte letar inte ska råka snubbla över den. Cacher är som regel inte nedgrävda. En cache kan vara av väldigt varierande storlek och vara gömd såväl mitt inne i storstäder som ute i naturen. När man väl hittat cachen gäller det bara att följa ett par stående regler. Skriva något i loggboken, lägga i något om man tar något, samt se till att lämna allt exakt som när man hittade det.
Det finns flera olika typer av gömmor. Den enklaste varianten handlar om att hitta cachen med hjälp av koordinater och en utförlig beskrivning. En svårare variant, så kallad multi-cache, innebär att man antingen måste hitta flera cacher på vägen för att få ledtrådar till slutcachen eller besöka angivna platser vars koordinater man räknar ut med hjälp av matematiska formler eller bilder som kräver att cachesökaren måste läsa av eller räkna rätt för att komma fram till de korrekta koordinaterna för slutcachen. Det finns även så kallade mystery-cacher, där det bara är utläggarens fantasi som sätter gränserna. De koordinater som finns angivna på en mystery-cache är oftast irrelevanta med avseende på cachens fysiska placering. För att få fram de riktiga koordinaterna behöver man ofta lösa någon form av gåta, exempelvis ett matematiskt problem eller en krypterad text. Vissa mystery-cacher skall dock lösas på plats med hjälp av ledtrådar eller dylikt. Dessa cacher kallas Field Puzzles och man vet sällan vad man ska göra förrän man besöker den angivna startkoordinaten. Ytterligare en variant är earthcache, en cache som inte har någon fysisk låda utan som visar på en plats med särskilt stort intresse. Exempel på sådana platser kan vara olika typer av större fornlämningar eller intressanta, natursköna platser.
Efter teorikvällen bestämde jag, Marika och Emmi oss för att det här ska vi göra till en gemensam grej. En tar pick-nick, en tar bilen och en bestämmer plats och fixar koordinater.
I kväll var vi nu då på vår första runda. Marika med pick-nicken, Emmi med bilen och jag med koordinaterna. Vi började stort med en multicache vid namn "after the storm", nu ska jag inte avslöja mer än att jakten startade vid Fjärdskär och ledde oss vidare på diverse äventyr. Vi hittade den till slut, med lite tips ska tilläggas. Den andra skulle vi plocka vid Grönvik simstrand men förblev ohittad, vi har inte gett upp men kvällen kom mot. Nu slog det ju mig att jag borde ha fotat oss och pick-nicken, nå ja det får bli nästa gångs grej. Vi ska nämligen ut igen på tisdagen.
Vi konstaterade att man blir lätt beroende, men att det här inte är en grej man gör ensam. Det här är ett familjenöje som passar alla åldrar. Vi funderade att en karl till exempel skulle ha haft lättare att hitta multicachen än vad vi hade. Jag kommer helt säkert att fortsätta jaga cachar, så känner du dig intresserad så är det bara att hänga på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar